אובדן כושר עבודה הוא למעשה מצב בו אדם מאבד את היכולת לעבוד ולהתפרנס כפי שיכל לפני כן. זאת בעוד כי אובדן כושר עבודה זמני הוא מצב בו המבוטח איבד את היכולת לעבוד לתקופת מוגבלת, כאשר הצפי הרפואי מעיד כי יוכל לשוב לעבודתו בעת בה יחלים. כמו כן, ראוי לציין כי הסיבות הפופולריות לאובדן כושר עבודה זמני הן מחלות, פציעות וכיוצא בכך. אז מה צריך לדעת על אובדן כושר עבודה זמני? ובכן, על מנת לוודא כי אתם עומדים בפני מימוש הזכויות שמגיעות לכם, ריכזנו עבורכם למאמר הבא את כל מה שחשוב לדעת בנושא.
בעת בה חוות הדעת הרפואית מעלה כי האדם לא מסוגל לשוב לעיסוקו, בהיקף מלא או חלקי, הרי שהדבר מקנה זכאות לאובדן כושר עבודה. למעשה, המשמעות מאחורי אובדן כושר עבודה מלא בא לידי ביטוי בעובדה כי יכולתו של המבוטח נפגעת במעל ל-75%. כאשר מדובר על אי כושר עבודה זמני, הרי שמדובר על מצב בו המבוטח מסוגל להתפרנס, אך לא בעיסוק בו עבד בעבר, אשר מתאים להשכלתו או לחילופין לניסיונו בעבר. במצבים שכאלה, עדיין ניתם לעמוד על קבלת קצבה בגין אובדן כושר עבודה חלקי ובמילים אחרות - המבוטח יוכל להמשיך לעבוד במשרה חלקית ובמקביל, יקבל השלמה מטעם חברת הביטוח עד לגובה הכנסתו הקודמת.
כאשר נפגעת היכולת להתפרנס, מסיבה כזו או אחרת, מומלץ להגיש תביעה בגין אובדן כושר עבודה זמני. במרבית המקרים, חברות הביטוח שונות נוטות לדחות תביעות מסוג שכזה, מהסיבה הפשוטה שהתקופה הקצרה של הפגיעה לא באמת יכול להשפיע באופן מהותי על העובד. זאת בעוד כי דחיית התביעה עלולה לגרום למבוטח לוותר ולהפסיד את הזכויות שמגיעות לו ולכן, במידה וחליתם, נפצעתם או שלחילופין עברתם ניתוח שבעקבותיו איבדתם את היכול לעבוד לתקופה מסוימת, מומלץ לפנות לשירותיה של חברה למימוש זכויות, על מנת לוודא כי אכן תקבלו את מה שמגיע לכם. מעבר לאמור, חשוב לזכור כי ישנם מצבים בהם ניתן לתבוע תביעת נכות כללית, בעקבות תלות במצבו הפיזי של המבוטח, ואף לקבל פיצוי נוסף מטעם המוסד לביטוח לאומי וגם מחברת הביטוח. ומה לגבי גובה הפיצויים אתם שואלים? חברות הביטוח השונות נוהגות לפנות את המבוטח על פי ממוצע הכנסותיו במהלך השנה שקדמה לאירוע הביטוחי, ועד לגובה של 75% מהכנסתו (ברוטו).
כפי שציינו קודם לכן, ההבדל המרכזי בין אובדן כושר עבודה קבוע לבין אובדן כושר עבודה זמני בא לידי ביטוי בעובדה כי כאשר מדובר על אובדן כושר עבודה קבוע, הרי שחוות הדעת הרפואיות מציגות כי האדם לא יוכל לשוב ליכולותיו בתום התקופה, ויהיה מוגבל לשארית חייו. זאת בעוד כי אובדן כושר עבודה זמני הוא תרחיש שבו המבוטח לא יוכל לשוב לעבודתו בטווח המיידי, אך הוא כן צפוי לחזור לעבודתו יחד עם חלוף הזמן. כלומר, מדובר על מחלה, פציעה או החלמה מניתוח זמניים, אשר צפויים להיות מוגבלים בזמן. מנגד, כאשר מדובר על אובדן כושר עבודה לצמיתות, הרי שהעובד לא יוכל לחזור לעבודתו לעולם, כאשר הנזק מוגדר כבלתי הפיך. כמו כן, כאשר חברת הביטוח מאשרת את אובדן כושר העבודה, הרי שהיא אינה קובעת קצבה קבועה לצמיתות, גם אם מדובר על מצב של אובדן כושר עבודה קבוע. גם במצבים שכאלה, חברת הביטוח תקבע תקופת אי כושר עבודה זמני, במרבית המקרים יהיה מדובר על תקופה של שנה שבסיומה, תבקש לבחון את מצבו של המבוטח שוב.
על מנת לקבל זכאות לקבלת קצבת אובדן כושר עבודה זמני מטעם המוסד לביטוח הלאומי, הרי שעל המבוטח להגיש בקשה ייעודית בצירוף כלל האישורים הרלוונטיים המעידים על מצבו הרפואי. זאת בעוד כי ישנן מספר דרגות שונות של אובדן כושר עבודה, כאשר כל רמה נמדדת באחוזים, והן 60 אחוז, 65 אחוז, 74 אחוז ו-100 אחוז, בעוד כי במידה ונקבעת דרגת כושר בגובה של 75 אחוז, הרי שהיא תיחשבת כדרגת אי כושר של 100 אחוז. כמו כן, ראוי לציין כי בהתאם לדרגה נקבעת הזכאות לקצבת נכות כללית. זאת בעוד כי בחלק מהמקרים, המוסד לביטוח לאומי ידרוש להגיע לוועדה פנימית מטעמו, וועדה בה רופא יבחן לעומק את מבקש הבקשה ואת המצב הרפואי שלו.
במקרים רבים במיוחד, אדם אשר עבר ניתוח כזה או אחר זקוק לתקופת התאוששות מסוימת בה הוא נדרש לנוח בביתו, מבלי היכולת לצאת לעבוד. זאת בעוד כי כאשר אנו מדברים על אובדן כושר עבודה זמני עקב ניתוח, הרי שהאפשרות להתמודד עם אובדן ההשתכרות בתקופת ההחלמה מהניתוח יכולה להתבצע בשתי דרכים עיקריות. הדרך הראשונה היא באמצעות הגשה של תביעה למוסד לביטוח לאומי, לצורך קבלת קצבת נכות כללית. הדרך הפופולרית השנייה היא באמצעות תביעת חברת הביטוח שדרכה העובד מבוטח, בביטוח אובדן כושר עבודה. נוסף על האמור, חשוב לציין כי מעבר לביטוחים הפרטיים השונים שמחזיק המבוטח, הרי שהעובדים במדינת ישראל כיום, הן כאשר מדובר על שכירים והן כאשר מדובר על עצמאיים - מבוטחים בביטוח אובדן כושר עבודה. על כן, כאשר מדובר על שכירים, הרי שהדבר מתבצע באופן אוטומטי על ידי המעסיק או לחילופין באמצעות דרך קרן הפנסיה או ביטוח המנהלים. ומה עם העצמאיים אתם שואלים? ובכן, הם נדרשים לבטח את עצמם בביטוח אובדן כושר עבודה, על פי החוק במדינת ישראל.
השאירו פרטים ונחזור אליכם תוך יום עסקים!
השאירו פרטים ונחזור אליכם תוך יום עסקים!